Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir
Koroner kalp hastalıklarının çeşitli belirtileri vardır. Bu belirtilerin bilinmesi, hastalığın zamanında teşhisi ve gerekli önlemlerin alınması yolunda önemli bir adımdır.
Kalp hastalıklarının çok çeşitli belirtileri vardır. Bunlardan en sık rastlananı göğüs ağrısıdır. Kalbin damarlarındaki darlık veya tıkanıklığa bağlı gelişen göğüs ağrısına “angina pektoris” denir. Genel olarak, bir yere yeterli kan gelmezse o bölgedeki sinir uçlarında kansızlık ve yeterli oksijen taşınamamasına bağlı ağrı gelişir. Koroner damar hastalığında da ağrının nedeni, daralan veya tıkanan damarın beslediği alana yeterli kan gelmemesi nedeniyle sinir uçlarının uyarılmasına bağlıdır. Şeker hastalarında ileri dönemde sinir uçlarında bozulmalar olabilir. Bu nedenle bu kişiler ağrıyı hissetmeyebilirler. Diyabeti olan hastaların bu özelliği göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Göğüs ağrısı, gelen kanın yetersizliğini gösterir. Eğer kalp hücresinin yaşaması için en az miktardaki gerekli oksijen sağlanamazsa, bu kansızlığa hiç geçmeyen şiddetli bir göğüs ağrısı eşlik eder. Bu olayın sonucunda kalp hücreleri ölür. Biz bu olaya tıp dilinde “enfarktüs” diyoruz. Enfarktüs tamamlanır ve enfarktüs alanında canlı hücre kalmayınca ağrı da kaybolur. Diğer bir ifadeyle, yeterli kan gelmeyen alanda canlı hücre varsa ağrı olur. Bu şekilde değişik tablolarda karşımıza çıkan KKH’de ağrının şekli ve yayılma özelliği bakımından çeşitlikler gösterebilir.
Eğer kalp hücresinin yaşaması için gerekli oksijen sağlanamazsa, bu kansızlığa hiç geçmeyen şiddetli bir göğüs ağrısı eşlik eder.