Dünyaya 30 ışık yılı uzaklıkta, Güneş Sistemi'nin dışındaki en küçük gezegenin keşfedildiği bildirildi. İspanyol gök bilimciler tarafından keşfedilen, kayalıklarla dolu gezegenin yarıçapının, Dünya'nınkinden yüzde 50 daha büyük olduğu ve Aslan takımyıldızından 30 ışık yılı uzaklıkta, küçük kırmızı bir yıldızın çevresinde döndüğü belirtildi. İspanya Bilimsel Araştırmalar Yüksek Konseyi, GJ 436c olarak anılan gezegenin, 100 yılı aşkın bir süre önce Neptün'ün keşfinde kullanılan bir teknik olan, GJ 436 yıldızı etrafında dönen daha büyük bir gezegenin yörüngesindeki çarpıklıkların incelenmesi sırasında keşfedildiğini açıkladı.
İspanyol gök bilimci İgnasi Ribas, GJ 436c'nin, Dünya'nın 5 katı büyüklüğünde bir kütleye sahip olduğu, bunun GJ 436c'yi, şimdiye kadar güneş sistemi dışında bulunan 300 civarındaki gezegenin en küçüğü kıldığını söyledi.
Gezegenin, etrafında döndüğü yıldızla arasındaki mesafe nedeniyle yaşam için elverişli olmadığı, kendi ekseninde 4.2, yıldızı çevresinde de 5.2 dünya gününde döndüğü kaydedildi.
İngiliz gök bilimcilerin üç gün önce Güneş Sistemi'nin benzeri olan ve uzak bir yıldızın etrafında dönen gezegen sistemi keşfettiği açıklanmıştı.